TERVEYDEN JA HYVINVOINNIN LAITOKSEN (THL) TIEDOTE 21.11.2016

Äänekoskella selvitetään edelleen vatsatautiepidemian syitä

Äänekosken kaupungin vesiepidemiassa 100–200 henkilön arvioidaan sairastuneen vatsatautiin lokakuun puolen välin jälkeen. Sairastuneilta on todettu sapovirusta, adenovirusta ja Dientamoeba fragilis- alkueläintä. Veden likaantumisen on aiheuttanut ilmastusventtiilin toimintavika, jonka vuoksi jätevettä joutui verkostoveteen. Alueelle on annettu talousveden keittokehotus ja verkostovettä kloorataan.

Sairastuneilta todettu D. fragilis -alkueläin on puhuttanut tiedotusvälineissä. D. fragilis on yksi maassamme tavattavista suoliston alkueläimistä ja se on yleinen maailmanlaajuisesti. Se ei ole THL:n tartuntatautirekisteriin ilmoitettava taudinaiheuttaja, joten valtakunnallista seurantatietoa sen esiintymisestä ei ole. Suomessa D. fragilista on aktiivisesti etsitty potilasnäytteistä vasta vuoden 2010 jälkeen, ja sitä todetaan sadoilta henkilöiltä vuosittain. Äänekosken epidemiassa sairastuneita tutkiva laboratorio siirtyi aiempaa herkempään D.fragiliksen tunnistusmenetelmään syyskuussa 2016.

D. fragilis tarttuu ulosteen välityksellä ihmisestä toiseen, ulosteella likaantuneesta ruoasta tai juomasta, kotimaassa ja ulkomailla. Vain osa tartunnan saaneista saa oireita, ja oireet ovat hyvin harvoin vakavia. Oireettomia henkilöitä ei tarvitse tutkia eikä hoitaa, osa oireisistakin paranee ilman lääkehoitoa. Antibioottihoito on aiheellinen, jos oireet ovat hankalat tai pitkittyvät. Tehokkain tapa estää tartuntoja on käsien pesu saippualla ja runsaalla vedellä sekä huolellinen kuivaus ennen ruuan valmistusta, ennen ateriaa, WC-käynnin ja vaipanvaihdon jälkeen.

D. fragiliksen tutkimusmahdollisuuksia vesinäytteistä Äänekosken epidemiassa selvitetään. D. fragilis ei elä pitkään ympäristössä ja se todennäköisesti tuhoutuu verkostoveden kloorauksessa. Äänekosken epidemiaselvitystyöryhmä selvittää epidemian laajuutta kyselytutkimuksen avulla yhteistyössä THL:n kanssa. Äänekosken kaupunki tiedottaa tutkimuksen tuloksista.

Lisätietoja:

Vesikriisin tiedote 18.11.2016
Äänekosken kaupunki

Jukka Lappalainen
Ympäristötoimenjohtaja
Laukaa ympäristöterveydenhuolto
p. 0400 564 983
jukka.lappalainen@laukaa.fi

Marju Tammelin
Työterveyshuollon erikoislääkäri
Äänekosken kaupunki
p. 040 5493 120
etunimi.sukunimi@aanekoski.fi

Maija Rummukainen
Infektioylilääkäri
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
p. 014 2691084
maija-liisa.rummukainen@ksshp.fi

Mari Kinnunen
Tartuntatautilääkäri
THL
p. 029 524 8557
tartuntatautilaakari@thl.fi

Tarja Pitkänen
Erikoistutkija
THL,Vesi ja terveys –yksikkö
p. 029 524 6315
etunimi.sukunimi@thl.fi

Julkaistu: 22.11.2016 klo 10:12
Päivitetty: 22.11.2016 klo 10:12