Energiayhteisö

Energiayhteisöillä kannustetaan sähkön käyttäjiä investoimaan uusiutuvaan energiaan ja edistetään uusien toimintatapojen käyttöönottoa, kuten kulutusjoustoon osallistumista. Energiayhteisö on sen jäsenille maksuton palvelu. 

Vuoden 2021 alussa voimaan tulleen asetusmuutoksen perusteella yksityishenkilöt, yhteisöt ja yritykset voivat muodostaa energiayhteisöjä, jotka voivat hyödyntää tuottamansa sähkön ja jakaa sitä yhteisön jäsenten kesken. 

Aikaisemmin pientuotannossa esimerkiksi taloyhtiön omaa voimalaitosta, esimerkiksi aurinkopaneeleita, on voitu hyödyntää vain kiinteistösähkön tarpeeseen. Energiayhteisön perustaminen mahdollistaa tuotetun sähkön käyttämisen myös käyttöpaikkakohtaisesti, esimerkiksi asuntojen ja liiketilojen hyödyksi.

Energiayhteisöjen toiminta perustuu usein energiaomavaraisuuden kasvattamisen lisäksi taloudellisen hyödyn tavoitteluun. Investoimalla yhdessä suurempaan sähköntuotantolaitteistoon ja/tai energiavarastoon saadaan yksikkökustannusta pienennettyä. 

Energiayhteisö kasvattaa myös mahdollisuuksia energiaan liittyvien arvovalintojen tekemiseen tuomalla uudenlaisen mahdollisuuden vaikuttaa oman sähköntuotannon tapaan ja sitä kautta ympäristövaikutuksiin.

Yhteisö voi olla esimerkiksi taloyhtiö, kauppakeskus tai useamman kiinteistön maatila eli pientuottaja, jonka sähköliittymällä on useampi käyttöpaikka.  Tuotannon yhteenlasketun nimellistehon tulee olla alle 1 MVA.

Taloyhtiöt ovat kuitenkin keskeisiä energiayhteisötoimijoita, koska ne ovat jo valmiiksi paikallisten asukkaiden muodostamia organisaatioita. Niissä on myös totuttu hallinnoimaan yhteistä omaisuutta sekä organisoimaan ja yhteisrahoittamaan erilaisia projekteja.

Miten energiayhteisö perustetaan? 

Energiayhteisön perustaminen vaatii toimenpiteitä sekä yhteisön jäseniltä että sähköverkkoyhtiöltä. Perusidea on hankkia yhteinen sähköntuotantolaitteisto, kuten aurinkopanelit ja liittää se sähköverkkoon. Tuotettu sähkö jaetaan yhteisössä esimerkiksi yhtiövastikkeiden suhteessa ja jäsenet voivat käyttää sähkön itse tai myydä sen sähköyhtiölleen edelleen myytäväksi. 

Energiayhteisön perustamiseen liittyvät seuraavat vaiheet:  

Päätös energiayhteisön perustamisesta

Jos esimerkiksi taloyhtiö päättää ryhtyä energiayhteisöksi, asiasta täytyy olla yhtiökokouksen päätös. 

Päätöksen pohjaksi on yhtiökokouksessa hyvä käsitellä laskelmat tuotantolaitoksen investoinnista ja takaisinmaksuajasta, arvio sähköntuotannon määrästä sekä hyvityslaskennassa käytettävä tuotetun sähkön jakoperuste osakkaille ja sähköverkkoon myytävän sähkön käsittelytapa (SMA tai SMB, katso kohta Sopimus ylijäämäsähkön myynnistä) 

Taloyhtiön hallitus päättää, kuka on taloyhtiötä edustava yhteyshenkilö, joka hoitaa yhteydenpidon jakeluverkon haltijan kanssa. 

Ilmoitus tuotannon liittämisestä jakeluverkon haltijalle

Energiayhteisön on ilmoitettava jakeluverkonhaltijalle tuotannon liittämisestä verkkoon sille käyttöpaikalle, missä tuotantolaitos sijaitsee. Tuotantolaitosta ei saa kytkeä verkkoon ilman verkonhaltijan lupaa, joten keskustelu jakeluverkonhaltijan kanssa kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen laitteiston hankintapäätöstä. Tällöin varmistutaan tuotantolaitoksen soveltuvuudesta verkkoon, ja voidaan varautua mahdollisten jakeluverkkoyhtiön muutostöiden vaatimaan aikaan.

Sopimus ylijäämäsähkön myynnistä 

Energiayhteisöön kuuluville tuotantopaikoille tehdään sopimus ylijäämäsähkön myynnistä valitun sähköyhtiön kanssa. Myyntisopimus tulee olla sovittuna ennen tuotannon liittämistä sähköverkkoon. Ylijäämäsähkön jakotapa (SMA vai SMB) määrittää myyntisopimusten osapuolet.

  • SMA: tässä jakotavassa sähköenergian myyjänä toimii koko energiayhteisö, eli ainoana sopimusosapuolena sähköenergian myyjäyhtiön kanssa on energianyhteisön tuotantokäyttöpaikka. 
  • SMB: Tässä jakotavassa jokaisella energiayhteisön käyttöpaikalla (eli esimerkiksi taloyhtiön huoneistolla) on oma sopimus sähköenergian myyjäyhtiön kanssa. Lisäksi käyttöpaikalla, johon ylijäämäenergia kirjataan, täytyy myös olla sähköntuotannon ostosopimus. 

Energiayhteisön ja jakeluverkon haltijan välinen sopimus 

Energiayhteisö ja jakeluverkon haltija tekevät keskinäisen sopimuksen osapuolten välisistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Sopimuksessa energiayhteisö ilmoittaa jakeluverkonhaltijalle tarpeelliset tiedot energiayhteisön perustamiseksi ja tuotannon liittämiseksi sähköverkkoon.

Verkkoyhtiön tarvitsemat tiedot energiayhteisön perustamiseksi ovat:

  • Energiayhteisöön kuuluvat sähkönkäyttöpaikat
  • Sähköntuotannon ja mahdollisen sähkövarastosta oton jako-osuudet
  • Tieto ylijäämäenergian jakotavasta (SMA/SMB)

Energiayhteisön rekisteröinti datahubiin 

Jakeluverkonhaltijan tehtävä on rekisteröidä energiayhteisön antamat tiedot Fingridin ylläpitämään datahubiin. Netotus ja hyvityslaskenta on mahdollista aloittaa aikaisintaan 14 päivän päästä tietojen antamisesta jakeluverkonhaltijalle.

Lähde ja lisätietoja: 

https://www.motiva.fi/ratkaisut/energiayhteisot